Сергей Станишев - гост в "Шоуто на Слави"

Сергей Станишев, председател на БСП

Слави Трифонов: Добър вечер уважаеми зрители на БТВ. Днес е втората седмица, в която моите колеги задават въпроси на лидерите на основните политически сили. Вчера тук бе Надежда Михайлова, която се постара да даде своите отговори. Някои от сценаристите бяха доволни, други не толкова. На някои от въпросите тя отговори прямо, на други не толкова, а на трети се измъкна, но това са правилата на един разговор в телевизионно студио. Днес, според мен, на моите колеги-сценаристи им предстои още по-голямо предизвикателство. Ще ви обясня. През времето те, понякога, те са изпитвали определени симпатии към ОДС и конкретно СДС, даже по-голямата част от тях харесваха старото СДС. Ходеха по митинги, включително и аз, говоря в далечната 1990 година. Ходихме по стачки, включително и аз, пък днес ще им гостува лидерът на една политическа сила, към която те не са изпитвали симпатии. Тази сила е БСП. Понеже съм обективен, ще ви кажа, че тази партия винаги е била подкрепяна от един стабилен и понякога доста висок процент българи, които са вярвали в нея. Аз не съм от тях, но уважавам тяхното мнение. Според всички социологически проучвания, тази партия би могла да има най-голяма парламентарна група в парламента и е твърде възможно моите сценаристи да задават тази вечер въпроси на бъдещия министър-председател, така че уважаеми зрители, сега ще поканя тук председателят на БСП Сергей Станишев.
Добър вечер.
Сергей Станишев: Добър вечер.
Слави Трифонов: Как сте?
Сергей Станишев: Добре, благодаря.
Слави Трифонов: Добре дошъл.
Сергей Станишев: Добре заварил.
Слави Трифонов: Как върви кампанията?
Сергей Станишев: Кампанията върви интересно.
Слави Трифонов: Какво означава интересно?
Сергей Станишев: Имам много срещи, с най-различни хора.
Слави Трифонов: Те полезни ли са?
Сергей Станишев: Изключително.
Слави Трифонов: Защо?
Сергей Станишев: Защото дават много информация. Много информация не само за състоянието на различните проблеми – било то бизнес, здравеопазване, образование, но ми дават много ясен поглед върху това какво хората очакват и какво хората искат, какво хората очакват от нас.
Слави Трифонов: Само преди изборите ли политиците се срещат с избирателите или сега е по-активно, така да се каже, това поведение?
Сергей Станишев: Някои политици може да се срещат само преди изборите, аз твърдя, че през целия този период, откакто съм председател на БСП, се стремя постоянно да се срещам с хората.
Слави Трифонов: Добре, сега, след като са толкова, как да го кажа, сгъстени тези срещи, кое е най-важното, което Ви прави впечатление?
Сергей Станишев: Най-важното, което аз усещам категорично, това е стремежът към промяна, която трябва да стане в България - начинът, по който се управлява страната, в подхода за решаване на проблемите, в отношението към проблемите на хората. Защото, според мен, това го усещам при всички – и при бизнесмени, и при безработни, и при пенсионери, и при младите хора. Всеки има...
Слави Трифонов: Къде бе най-емоционалната среща?
Сергей Станишев: Всяка една среща носи своята емоция. Например, срещите с представителите на бизнеса са много по-рационални, обаче ясно звучи едно послание – “ние очакваме държавата да престане с рекета към нас, да има по-прости и ясни правила, да се ограничи броят лицензионни и разрешителни режими, да се опрости нашата инициатива, за да можем да планираме нашата дейност, да създаваме нови работни места, да инвестираме. От това се нуждаем”. При хората от по-възрастното поколение има огромна натрупана болка и чувство на отчуждение от държавата. Те са просто изоставени и им се обяснява – ами толкова може държавата да ви помогне, нищо, че вие сте изградили повечето от това, което представлява българската инфраструктура и индустрия. При младите хора има надежда, че ще има възможност да останат тук, в България.
Слави Трифонов: Мислите ли, че ще има достатъчно голям брой млади хора, които ще гласуват конкретно за вашата партия?
Сергей Станишев: О, да.
Слави Трифонов: Сигурен сте?
Сергей Станишев: Аз го усещам, аз го виждам, много млади хора се включиха директно в кампанията, на мен ми е изключително приятно да правя кампания с тях, да разговарям с тях, да отговарям на техните въпроси, които никак не са лесни. Може би не по-лесни от тези на петимата разгневени мъже, които ще седнат след малко тук.
Слави Трифонов: А, Вие гледахте ли в петък и понеделник шоуто?
Сергей Станишев: Вчера го гледах, да.
Слави Трифонов: Добре, аз не мисля, че те са разгневени, но са решили да задават откровенно своите въпроси, затова ние откровенно се държим, по принцип това е хубава политика и Вие сигурно го знаете, когато човек е искрен, тогава не е чак толкова уязвим.
Сергей Станишев: Така е.
Слави Трифонов: Затова и споменах в началото, че те по-скоро са симпатизирали на СДС, коментирах и себе си, но при всички положения са с голямо уважение към Вас и към това, което е тази партия, на която Вие в момента сте председател, но при всички положения в момента те ще задават тези въпроси, които ги вълнуват и по-точно такива, които са, така да ги наречем, неприятни или директни и т. н.
Сергей Станишев: Това е съвсем естествено и аз това го очаквам, но искам да кажа нещо – усещам в тях гняв и недоволство и това го усещам в цялото общество.
Слави Трифонов: Те по принцип са си такива.
Сергей Станишев: Не, това е нормално.
Слави Трифонов: Не смятам, че това е свързано с политиката.
Сергей Станишев: Не, има го в цялата страна – чувството на отчуждение и разочарование, но България винаги се е изправяла на крака след всяка криза и национална катастрофа, благодарение на общите усилия. Затова ние водим една кампания, която е открита и се стремим да се срещаме с най-различни хора лице в лице.
Слави Трифонов: Фактът, че сте тук го доказва.
Сергей Станишев: Нещо повече, аз мога да кажа още сега, че след четири години пак ще съм готов да дойда тук и за разлика от някои други политици...
Слави Трифонов: Да, ако не сте гледали предаването в петък, те присъстваха под формата на...
Сергей Станишев: Казана дума, хвърлен камък.
Слави Трифонов: Добре, какво очаквате от срещата?
Сергей Станишев: Коя среща?
Слави Трифонов: Тази среща, с тях.
Сергей Станишев: Тази среща, очаквам разговор, нормален, за това какво може да се направи, за да може България да бъде по-успешна, хората да живеят по-спокойно, да има повече работни места...
Слави Трифонов: Да им е по-добре.
Сергей Станишев: Да им е по-добре, по-уютно и да бъдем действително, не просто в ЕС, за което много се говори, през 2007 година, но там да имаме своето достойнство, да си отстояваме интересите, да бъдем заможна страна и честно казано, бих предпочел масата да бъде кръгла, защото на нас така ни върви от последния конгрес през април и стана много хубаво, защото се води по-нормален разговор и се търсят общите решения.
Слави Трифонов: Трябва да Ви призная нещо. Това е масата от моя офис. Просто не можахме да намерим друга и съм свалил тази от моя офис. Така че, просто в момента, Вие се намирате на моята маса, така да се каже.
Сергей Станишев: Добре, за след 4 години поемам ангажимента БСП да осигури кръгла маса.
Слави Трифонов: Добре, Ок.
Сергей Станишев: Понеже масата от моя офис много прилича на тази...
Слави Трифонов: Добре, Ок. Сега е време да ги поканя, така че уважаем зрители, г-н Станишев, сега ще поканя моите колеги Тодор Йорданов, Ивайло Милчев, Драго Петров, Иво Сиромахов и Росен Петров.
Слави Трифонов: Какъв е този лед бе?
Сценарист: Другари готови ли сме?
Сценарист: Да другарю.
Сценарист: Това е една метафора. Искам да попитам г-н Станишев – обикновено, когато БСП е в опозиция доверието в нея расте, става здраво, монолитно – като този лед, който е в тази чаша и когато дойде на власт се топи с изключителна бързина и накрая пием по една студена вода, всички. Как си обяснява този природен феномен?
Сергей Станишев: Аз мисля, че всяка една партия в България, която е управлява за тези 15 години, носи солидарно своята част от отговорността. Но в същност, този лед се топи не само по отношение на БСП, когато е била на власт, а БСП е била на власт две години и половина от 15 – честно и точно казано. Така че, мисля, че най-важното е и това възнамерявам да го правим, ако получим доверието на хората, да работим здраво, за де не се получи това и този път. Защото аз казах и на Слави преди малко, че имам много ясно усещане – просто с кожат си, с порите си го усещам, че това е последен шанс за промяна, който хората дават на политиците. В дадения случай, според мен, на Коалиция “За България”, поне аз така го усещам. Вие, може би, не сте съгласни с мен, ще спорим, ще разговаряме.
Сценарист: Аз искам режисьорите да пуснат една снимка на видеостената. Това е другарят Тодор Живков.
Сергей Станишев: Можеше да не ми го казвате, аз поне съм на 39 години и го помня.
Сценарист: Това е за младата аудитория.
Слави Трифонов: Чакай, че аз не мога да си откъсна погледа. Защо бе Росене пускаш другаря Тодор Живков?
Сценарист: Ето на това се разчита – да не можеш да си откъснеш погледа, между другото, Росен ще обясни защо.
Сценарист: За да не се месиш в разговора.
Слави Трифонов: Не, не аз съм само пазител на добрия тон. Това е техен разговор.
Сценарист: Искам да попитам – защо няма паметник на Тодор Живков пред “Позитано”?
Сергей Станишев: А защо трябва да има? На “Позитано” няма паметник на нито едни от бившите лидери на БСП и на комунистическата партия.
Сценарист: Аз мога да се аргументирам.
Сергей Станишев: Има, единствено нещо за последните 15 година, което аз го инициирах и направих - една изложба на снимки от всички тези години, всички периоди, през които БСП е минала – възходи и падения, разочарования, за да можем да си спомняме какъв път е извървяла БСП през тези 15 години.
Сценарист: Аз не говоря за разочарования. Аз съм си говорил с много хора, които гласуват за БСП, подкрепят я, в моето семейство включително има такива, когато говорим за БСП те казват – липса на престъпност, добри пенсии, здрава държава, добро образование, система от столове за безплатно хранене, всеки ходеше на почивка, но тези всичките работи са достояние на управлението на Тодор Живков, не на вашето? Човекът два пъти ви печели изборите.
Сергей Станишев: Всяка една система има своите предимства и недостатъци. Предишната система се бе изчерпала, тя трябваше да бъде променена. За съжаление промените и реформите в България станаха по много глупав, понякога престъпен начин. Това, което стана със селското стопанство – аз не знам в друга страна в Централна и Източна Европа, т. нар. политическа класа, в дадения случай десницата, да е унищожила селското стопанство по такъв начин. Не знам защо приватизацията стана по този начин.
Сценарист: Да поговорим сега за листите, тези ваши тези сме ги чували много пъти.
Сергей Станишев: Извинявайте, последно...
Сценарист: Това са неща, които говорите винаги.
Сергей Станишев: Това не може да бъде върнато, което е било преди 1989 година, ние, трябва да живеем в нова пазарна икономика...
Сценарист: Извинявайте, че сега аз Ви прекъсвам. Идеята на Росен беше, че симпатизантите на БСП гласуват, искайки да се върне времето при Тодор Живков, затова той наистина Ви спечели два пъти изборите.
Сергей Станишев: Може би така е било през 1995 година, но моето усещане и анализът сега е друго.
Слави Трифонов: Сега, аз си позволявам да задам въпрос – Вие искате да идентифицирате всички, които гласуват за БСП с времето на Тодор Живков.
Сценарист: Не, не просто исках да кажа, че БСП постъпи непочтенно с този човек.
Слави Трифонов: Този път шегуваш ли се или си сериозен?
Сценарист: Не, не се шегувам, напълно съм сериозен. Ами аз не мога да разбера БСП каква оценка дава на Тодор Живков – положителна или отрицателна.
Сценарист: Защото два пъти им печели изборите, той е направил повече за партията от…
Сергей Станишев: Според мен, в момента, хората много добре разбират какво се е променило в страната.
Сценарист: Вие каква оценка давате на Тодор Живков, лично Вие, с едно изречение?
Сергей Станишев: Тодор Живков, като всеки държавник, има своите предимства и своите грешки. Мога ясно да кажа – по време на неговото управление имаше икономически напредък и социална сигурност. По време на неговото управление, при предишната система, нямаше и не можеше да има граждански свободи, гражданско общество, политически права и това бе големият дефект на системата и той носи отговорност за това. Както и той носи отговорност за Възродителния процес, който беше голяма грешка.
Слави Трифонов: Ти получи отговор, не може да бъде еднозначно.
Сценарист: Може, значи, аз последните седмици много обичам да чета листи.
Сергей Станишев: Това вече го разбрах.
Сценарист: И… може ли да се обръщам към Вас като Сергей Димитриевич, защото така сте записан в листите?
Сергей Станишев: Можете.
Сценарист: Това лично мен ме изненада, Вие сте българин, баща Ви е българин, би трябвало да сте Сергей Димитров Станишев, а не Сергей Димитриевич Станишев?
Сергей Станишев: По стечение на обстоятелствата съм Сергей Димитриевич, защото майка ми е рускиня и когато тя е трябвало да ме роди, аз съм 14 години по-малък от брат ми, тя е била на 40 години, имаше вече проблеми и отиде да ме роди при своята сестра, която е акушер-гинеколог, беше шеф на клиника, затова съм роден в тогавашния Съветски съюз, днешна Украйна, в град Херсон и няма от какво да се срамувам от това.
Сценарист: Не е срамно.
Сергей Станишев: И в акта ми за раждане е записано, нали по тогавашните закони, в страната, където съм роден Сергей Димитриевич.
Сценарист: Добре, значи Сергей Димитриевич, искам да Ви попитам, понеже във всички интервюта, които давате категорично се разграничавате от управлението на Жан Виденов, но въпреки това, в листите, на челни места, са четирима министри от правителството на Виденов – Младен Червеняков, Георги Пирински, Румен Овчаров и Атанас Папаризов, един зам.-министър – Любен Корнезов и двама души, които бяха зам.-председатели на БСП по времето на Жан Виденов – печално известният Красимир Премянов и Янаки Стоилов. Как ще ни убедите, че Вие няма да направите правителство Виденов – 2.
Сергей Станишев: Ще Ви убедя в това след изборите. Що се отнася до листите…
Сценарист: Трябва да ни убедите сега, след изборите ще е късно да ни убеждавате.
Сергей Станишев: Има хора, говоря за правителството, има хора, за които докато има един човек, който е бил член на БКП в БСП или, който е бил свързан по някакъв начин с управлението на Виденов и управлението на БСП, защото цялата партия носи отговорност за този период – 1995 – 1996 година, значи ние ще бъдем нереформираните комунисти и т. н. Но БСП много се промени за тези 8 години, през които българските граждани ни наказаха и ни сложиха в опозиция. Те казаха – искаме да видим какво ще правите и как ще се развиете. Има много конкретни и нагледни примери за това.

Агенция Фокус
{START_COUNTER}